gitaar
  • Gitaarles
  • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
  • Pianoles
  • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
  • Drumles
  • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
  • Zangles
  • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
  • Basgitaarles
  • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Muziekverenigingen

Zoek jij een overzicht met alle muziekverenigingen van Nederland? Alle harmonieorkesten, fanfares en brassbands? Op deze pagina vind je een tabel met het complete aanbod van HaFaBra muziekverenigingen bij jou in de buurt. Je kunt zoeken op basis van orkest (naam van de vereniging) of het adres / plaatsnaam. Veel orkesten repeteren in een eigen gebouwd, buurtcentrum, sporthal of concertzaal. Doorgaans zijn de meeste verenigingen altijd op zoek naar nieuwe leden. Je kunt contact opnemen met het bestuur of de dirigent voor meer informatie.

Hoeveel verenigingen zijn er in Nederland?

Zoals je hierboven in de tabel kunt zien hebben wij op dit moment 851 verschillende orkesten in de database. Onze verwachting is dat er echter wel meer dan 1000 muziekverenigingen in Nederland zijn. Mocht je zelf aanvullingen hebben dan kun je zelf een orkest toevoegen aan de lijst door contact met ons op te nemen. De laatste update is gedaan in ]maandjaar].

Wat is een muziekvereniging?

Een muziekvereniging is een orkest of band met een maatschappelijk karakter. Samen wordt muziek gemaakt en worden optredens verzorgt. Vaak lokaal georienteerd. De vereniging beschikt vaak over een eigen voorraad blaasinstrumenten en slagwerk waarmee voornamelijk klassieke muziek wordt gemaakt. Er zijn ook orkesten die zich richten op lichte muziek (denk dan aan bigbands). In Nederland kennen we grofweg 5 soorten orkesten. Hieronder bespreken we de verschillen tussen HaFaBra orkesten en de andere opties.

  1. Harmonie verenigingen: Dit zijn orkesten waarbij voornamelijk blazers en slagwerk aanwezig is. Er zijn ook houtinstrumenten te vinden (denk aan klarinet, hobo’s, dwarsfluiten en piccolo’s). Daarnaast zijn ook viool partijen en saxofoons niet weg te denken in de standaard bezetting. De muziek die wordt gemaakt is vrij klassiek.
  2. Fanfare verenigingen: Deze lijken het meest op de harmonie orkesten. Een fanfare heeft echter alleen koperblazers, saxofoons en slagwerk. De fluiten en houten blaasinstrumenten vallen hier dus buiten. Voor kleine plaatsen (dorpen) in Nederland hebben nog een plaatselijke fanfare. Doorgaans marcheren ze ook op straat tijdens koninginnedag of andere feestelijke gebeurtenissen. In Nederland zijn er verschillende divisies als het gaat om niveau.
  3. Brassband verenigingen: Dit type orkest komt in Nederland na verhouding minder voor dan fanfares. Qua instrumentarium zijn er ook verschillen. Uitsluitend koperblazers en slagwerk. De trompetten zijn hier ingeruild voor cornetten. Ook de traditionele hoorns zijn vervangen door althoorns en baritons (aangevuld met euphonium, bastuba’s). Als je kijkt naar het aantal muziekanten dan werken brassband met het minst aantal leden in een orkest (in verhouding tot Fanfares en Harmonie orkesten). Ideaal dus als je als vereniging minder leden hebt.
  4. Symfonieorkest: Dit zijn vaak professionele orkesten waarbij een stap verder wordt gegaan. Je vindt daar praktische alle mogelijke instrumenten. Harpen, violen, aparte fluiten, alle blaasinstrumenten en een grootte variatie aan slagwerk. Ook piano en gitaar zijn in de partituren te vinden. De bekend filmmuziek wordt gearrangeerd en ingespeeld / opgenomen door Symfonie-orkesten. Veel bekende oude muziekstukken zijn ook gearraneerd met de bezetting van een Symfonieorkest in het achterhoofd.
  5. Bigbands: Dit zijn band gericht op lichte muziek. Er wordt voornamelijk jazz gespeeld met instrumenten als piano, drums, gitaar en veel blazers. Er wordt weinig opgetreden in klassieke zalen. De focus ligt meer op wereldse en actuele muziek.

Kan ik spelen bij een muziekvereniging?

Iedereen kan in principe lid worden van een muziekvereniging. De toelatingseisen zijn voor kinderen vaak erg laag. Veel opleidingsorkesten stellen een instrument ter beschikking en er worden lessen verzorgd door professionele docenten of goede ervaren leden. Er zijn speciale jeugdorkesten waar je kunt leren samenspelen. Ervaren leden spelen in een B-orkest of A-orkest. Dit zijn grote orkesten die meedoen aan kampioenschappen. Denk aan het WMC (wereld muziek concours), NBK (Nederlandse brassband kampioenschappen) of andere concoursen / wedstrijden.

Wat kost een lidmaatschap?

Een lidmaatschap bij een muziekvereniging kost rond de €30-35 per volwassene per maand. Hiervan wordt de dirigent betaald, de huur van het instrumentarium, de optredens, oefenlocatie en andere activiteiten. Jonge leden betalen vaak een gereduceerd tarief van €15-20 per maand. Soms wordt er verwacht dat een lid een instrument zelf aanschaft om thuis te kunnen oefenen (vooral voor drummers en slagwerk). Er kan soms gebruik worden gemaakt van kortingen en subsidieregelingen vanuit de gemeente. Zeker in combinatie met een abonnement bij de muziekschool.