Drumles volgen
Wil jij zelf leren drummen? Of zoek je een goede docent voor jouw kind? Op muzieklesvergelijken.nl verzamelen en vergelijken we de beste cursussen, trainingen en drumscholen van Nederland. Altijd al willen drummen? Of beter willen worden? Bij verschillende drumscholen door Nederland wordt er les gegeven aan jong en oud. Er kan heel gevarieerd les worden gegeven. Wil je serieus drummen, lekker spelen als hobby of gewoon op een leuke manier met muziek bezig zijn dan is er altijd wel een passende docent. De drumlessen zijn heel persoonlijk en worden aangepast aan jouw speelstijl en speelwijze. Maar bovenaan staat het plezier dat er moet zijn met het drummen!
Wat leer ik met een drumcursus?
Hieronder staan een paar onderdelen die behandeld kunnen worden tijdens de lessen:
- Basis drummen
- Drummen met techniek
- ‘groove playing’
- Improviseren
- Soleren
Rudiments, houding en techniek zijn essentieel om te kunnen drummen. Hier wordt dus ook veel aandacht aan besteed; voor iedereen op eigen tempo en niveau. Door middel van bijvoorbeeld de spiegelwand wordt de leerling zich bewust van eigen lichaamshouding, hand- en voettechniek.
Theorielessen
Natuurlijk draait drumlessen niet alleen maar om de praktijk. Je wit natuurlijk zo snel mogelijk beginnen te spelen. Maar ook de theorie is ontzettend belangrijk. Wanneer je (online) drumlessen volgt komen ook de volgende theoretische zaken aan de orde:
- Notenlezen
- Muziekgeschiedenis met betrekking tot het drumstel
- Algemene muziekleer
Er komt bij drummen veel meer kijken dan je in eerste instantie denkt, maar dat maakt het zo leuk! Op je eigen manier en tempo kan je ergens mee bezig zijn wat je nooit verleerd en waar je nooit spijt van zal hebben!
Hoe zien de drumlessen eruit?
De invulling van een les is afhankelijk van de duur van de les. Zowel volwassenen als kinderen kunnen meestal kiezen uit een half uur, of uit drie kwartier les. Voor de kleine drummers (minimale leeftijd 7 jaar) kun je zelfs kiezen voor een lesduur van 20 minuten.
Techniek, Souplesse, snelheid en creativiteit
Alle facetten van het drummen komen aan bod, zoals: techniek, souplesse, snelheid en creativiteit. Maar ook originaliteit, showelementen op het podium, houding en het leren lezen van muziekpartijen.
Drummen met rockmuziek!
In alle stijlen wordt les gegeven, waaronder: rock, funk, latin, jazz, metal, blues, soul…enz.In de lessen wordt veel aandacht besteed aan timing en maatgevoel, het is dan ook mogelijk om mee te spelen met CD’s of met een sampler (drumcomputer).
Slagwerk
Slagwerk is de verzamelnaam voor een groot aantal ritmische en melodische instrumenten: drumstel, conga’s, bongo’s en timbales, kleine en grote trom, pauken, bekkens, xylofoon, vibrafoon, marimba en nog een groot aantal kleine slag instrumenten. Ook niet-westerse slaginstrumenten zoals bijv. de Afrikaanse djembé de Japanse daiko vallen onder het slagwerk. Daarmee is het slagwerk de oudste instrumentengroep die er bestaat. Bij slagwerk maken we een onderscheid tussen lichte muziek en klassieke muziek. In de lichte muziek, waartoe naast popmuziek ook latin- en jazzmuziek behoren, worden vooral het drumstel, de vibrafoon, conga’s, bongo’sen timbales gebruikt. Het drumstel is ontstaan in de jazz en speelt nu een belangrijke rol in allerlei stijlen binnen popmuziek, jazz en latin. De drummer is de ritmische motor van de band. Ook vinden we het drumstel steeds vaker terug bij muziekverenigingen, zoals fanfare, brassband en harmonie-orkesten. De vibrafoon word vooral in de jazz gebruikt, als solo-instrument maar ook als begeleidingsinstrument. In latin-muziek worden de meeste slaginstrumenten gebruikt.
Slagwerklessen voor orkesten
Door het grote instrumentarium zien we dat latin-orkesten vaak over 4 tot 5 slagwerkers beschikken. Overigens is dat tegenwoordig door de komst van het drumstel bij de moderne latin-orkesten teruggebracht tot 2 of 3. Slagwerklessen worden al sinds eeuwen in de klassieke muziek gegeven. Het instrumentarium bestaat voornamelijk uit pauken, grote-trom en kleine-trom en de diverse mallet-instrumenten. Het gebruik van slagwerk heeft zich in de Romantiek en moderne periode enorm ontwikkeld. In het symfonie-orkest en ook in filmmuziek en amusementsmuziek neemt het slagwerk een belangrijke plaats in. De muziekschool biedt lessen aan op diverse slagwerk-instrumenten en in veel stijlen, naast de reguliere drumlessen. De cursussen zijn geschikt voor alle leeftijdsgroepen en voor zowel beginners als gevorderden. Er word zowel individueel als in groepsverband drumles gegeven. Beginnende leerlingen krijgen vaak les in groepen van 2 tot 4 leerlingen. De groepen bestaan uit leerlingen van dezelfde leeftijd en van hetzelfde niveau. Ook bestaat de mogelijkheid om groepen te formeren op basis van muzikale voorkeur. Bij alle lessen worden audiovisuele middelen toegepast. Lees verder over Elektrische gitaar.