gitaar
  • Gitaarles
  • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
  • Pianoles
  • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
  • Drumles
  • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
  • Zangles
  • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
  • Basgitaarles
  • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Hoe werken gitaarversterkers?

In deze blog lees je alles over gitaarversterkers. In tegenstelling tot hun klassieke en akoestische voorgangers geven elektrische gitaren hun geluid niet vrij tenzij je ze op een gitaarversterker aansluit. Ze zijn niet afhankelijk van een klankkast en klankgat om geluid te maken, maar geven een elektrisch signaal dat door een versterker versterkt moet worden, vandaar de naam elektrische gitaar. We kunnen gitaarversterkers in vier groepen onderverdelen: de lampenversterker, de transistorversterker, de digitale versterker en de hybride versterker.

Wat is een goede versterker voor gitaar?

De lampenversterker was de eerste om op het toneel te verschijnen, het gebruik van lampen om signalen te versterken was op dat ogenblik het technologisch hoogtepunt. Tot op vandaag zeggen vele experts dat lampenversterkers een warmer en natuurlijker geluid en een vollere toon geven, een geluid dat digitale versterkers met beperkt succes proberen na te bootsen. Afgezien van dit warmere geluid verbruiken lampenversterkers ook minder elektriciteit dan hun ‘modernere’ neefjes, en deze twee factoren houden deze verouderde technologie in leven. Het feit dat ze minder elektriciteit verbruiken wil ook zeggen dat een lampenversterker luider klinkt met hetzelfde wattage. Het grote nadeel is dat de lampen nogal snel stukgaan, men moet dus steeds zeer voorzichtig omspringen met dit soort versterker, zeker wanneer je hem meeneemt naar een concert of repetitie.

Transistor technologie
De transistor technologie bracht ook een opvolger voor de lampenversterker voort. Deze ‘solid state’ gitaarversterkers had geen lampen meer, maar deze waren vervangen door transistors. Deze versterkers waren veel betrouwbaarder – transistors gaan niet zo snel stuk – maar bracht ook een veel kouder geluid voort en het geluid werd ook sneller verstoord bij hoge frequenties. Langs de andere kant konden ze wel een zwaarder gebruik aan en konden ze beter vervoerd worden.

Digitale versterkers
Digitale versterkers hebben een processing unit die het geluid digitaal kan aanpassen, op deze manier kunnen ze andere versterkers nabootsen, inclusief de lampenversterker, maar in hoeverre ze hierin slagen staan zeer ter discussie.

Hybride versterkers
De hybride versterker is een combinatie van lampen en transistors, waardoor toch het geluid van de lampenversterker kan verkregen worden zonder al die dure digitale technologie te gebruiken.

Welke versterker moet ik kopen?

Voor beginners is een versterker van 15 tot 30 watt voldoende, met dit type versterker kan je thuis oefenen, maar als je in een band wil spelen heb je toch minstens 60 – 75 watt nodig. Versterkers worden ook wel eens gecatalogeerd in functie van hun configuratie. Combo of Stack. De combo versterker betekent dat zowel de versterker als de speaker in hetzelfde apparaat zitten, dit is zeer compact en draagbaar, dit is meestal de beste keuze voor beginners of niet-professionele gitaristen. Hetzelfde geldt voor mensen die basgitaar leren spelen. De Stack versterker heeft geen speaker aan boord, maar deze kan afzonderlijk worden aangesloten.

Plaats een reactie