gitaar
  • Gitaarles
  • Leer alles over akkoestische of elektrische gitaar. Noten, akkoorden, techniek en liedjes!
pianoles
  • Pianoles
  • Snel online piano of keyboard leren spelen? Met deze cursus kan je snel liedjes spelen.
drumles
  • Drumles
  • Leer snel drummen. Ritmes, noten lezen, meespelen met muziek en fills en solo's!
zangles
  • Zangles
  • Leer in korte tijd goed zingen. Zuiver zingen, stemoefeningen, zangtechniek en vrolijke songs!
basgitaar
  • Basgitaarles
  • De basgitaar is onmisbaar en de basis van elke band. Leer bass spelen in een korte tijd!

Blokfluitles

De blokfluitlessen worden aangeboden aan kinderen vanaf 5 jaar. Tijdens de lessen wordt altijd gebruikt gemaakt van een methode. Zo’n methode is gebaseerd op een auditieve benadering van het instrumentaal muziekonderwijs. Dit houdt in dat de leerlingen op het gehoor blokfluit leren spelen en pas later in het eerste leerjaar muzieknotatie leren lezen. Het moment waarop dit zal gebeuren is per leerling verschillend. De jonge leerlingen in de kleuterleeftijd zullen dit pas in het tweede leerjaar leren en de oudere kinderen op verschillende momenten in het eerste leerjaar. Dit wordt bepaald vanuit de muzikale ontwikkeling van het kind tijdens dit eerste leerjaar.

Waarom kiezen voor blokfluitles?

De keuze voor een auditieve benadering van het blokfluitonderwijs is voornamelijk gebaseerd op de algemene en muzikale ontwikkeling van het kind. Kort gezegd leren de leerlingen eerst ervaren wat muziek maken en blokfluit spelen is voordat het leren lezen van notatie daarbij komt. Daarbij is het ook een veel muzikalere manier van leren blokfluit spelen dan alleen het zogenaamde “code kraken” dat gebeurt bij het lezen van notatie.

Wat doe je tijdens de lessen?
In de blokfluitlessen leren de kinderen liedjes spelen. Deze liedjes zijn terug te vinden in het liedtekstenboek van de methode. In het liedtekstenboek is ook een cd te vinden. Deze cd is bedoeld als geheugensteun. De kinderen kunnen thuis de cd luisteren als ze het lied niet meer goed kunnen herinneren, maar kunnen natuurlijk ook mee zingen of mee spelen met de cd voor hun plezier. Naast het leren spelen van liedjes wordt er gewerkt aan verschillende muzikale vaardigheden, zoals ritme, improvisatie, samenspelen etc. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van werkbladen en huiswerkbladen die in een map door de leerlingen worden verzameld. De leerlingen brengen zelf de eerste les een map mee waarin dit materiaal kan worden verzameld en bewaard. Naast het leren spelen van de sopraanblokfluit is het ook mogelijk voor de wat oudere en grotere kinderen om de altblokfluit te leren bespelen.

Welke blokfluit heb je nodig?

Voor het volgen van de lessen adviseren we om een goed instrument aan te schaffen. Een sopraanblokfluit van het merk AURA is hiervoor bijvoorbeeld aan te raden. Deze blokfluit kost rond de €50,- en is te koop in de meeste goede muziekhandels. Belangrijk is om te vragen naar een blokfluit met een zogenaamde barok boring. Dit betekent dat de onderste twee gaten op de fluit bestaan uit twee kleine gaatjes die naast elkaar zijn geboord, ook wel dubbelboring genoemd. Daarnaast is er nog een keuze uit een gelakte en ongelakte versie. De ongelakte versie is wat goedkoper (rond de €35,-), maar het hout kan dan ook gemakkelijker beschadigen.

De blokfluit leren spelen als instrument

Als je voor blokfluit kiest, kies je voor een instrument, dat wat verder gaat dan de kinderliedjes, waarvan iedereen het instrument kent. Al vanaf de Middeleeuwen was de blokfluit een populair instrument. Dit duurde tot en met de Barok-tijd, waarna de blokfluit in de 20e eeuw weer wordt “herontdekt”. Op de muziekschool krijg je de kans om op veel typen blokfluiten te spelen. Je begint op de sopraan, al gauw komt er de alt bij en daarna kan je (eventueel in een ensemble) spelen op de sopranino, tenor en bas. Deze laatste drie worden vooral in samenspel-verband gebruikt.

Het ontstaan van de blokfluit
Wie kent hem niet, de kleine houten fluit met gaatjes en een mondstuk waarin je moet blazen. In de middeleeuwen was de blokfluit een van de eerste muziekinstrumenten. In de 17e- en 18e eeuw was de blokfluit heel populair. Daarna hield hij geen stand tegenover instrumenten die veel luider klonken. Pas in de 20e eeuw werd hij herontdekt en het leuke is, dat de blokfluit van nu nog bijna hetzelfde is als in de middeleeuwen. Boven in het mondstuk is een blok geplaatst, zodat er een nauwe spleet ontstaat waardoor je de lucht moet blazen. Vandaar de naam blokfluit. Om een mooie toon te blazen in het instrument heb je niet veel lucht nodig. Daarom is de sopraanblokfluit zeer geschikt voor jonge kinderen. Op dit melodie-instrument hoor je snel resultaat. Bekende kinderliedjes en muziek uit de belevingswereld van de jonge leerling worden op dit instrument tot klinken gebracht.

De altblokfluit
De iets grotere altblokfluit klinkt wat lager en is de populairste blokfluit. De klankhoogte van deze fluit is gelijk aan de dwarsfluit en de hobo, zodat daar goed mee kan worden samengespeeld. Vanaf ongeveer 9 jaar kun je hierop spelen. De tenor- en basblokfluit zijn nog groter en klinken dus nog lager. Wanneer een leerling goed altblokfluit kan spelen is de overstap naar de tenor en bas vrij gemakkelijk. De techniek van alle blokfluiten is dezelfde, alleen de vingergaten liggen verder uit elkaar. De vier instrumenten bij elkaar is een blokfluitkwartet. Zo’n kwartet heeft een heel eigen warme, zachte klank. Op de blokfluit kun je alle soorten muziek spelen, van klassiek tot pop. Lees verder over celloles.